V kastrolku rozehřejeme 200 g másla, rozmícháme ho s vínem, moukou a solí, vypracujeme pružné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské folie a vložíme na 30 minut do lednice.
Šalotky očistíme, nakrájíme na plátky a na zbylém másle je osmahneme, potom necháme vychladnout. Ve smetaně rozmícháme vejce a nastrouhaný sýr, přidáme šalotku, osolíme, opepříme a znovu promícháme.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme na tenký plát.
Kulatou formu vymažeme máslem, vyložíme těstem a vytvarujeme okraj do výšky, aby byl prostor pro náplň. Zalijeme sýrovou směsí, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny dozlatova.
Rokfórový koláč necháme částečně vychladnout, až poté krájíme. Nejlépe chutná ještě teplý.
Foto: Shutterstock.com