Pražmy očistíme, omyjeme, osušíme a osolíme. Z boku každé ryby uděláme na jedné straně asi 4 - 5 šikmých zářezů.
Připravíme si bylinkovou marinádu. Česnek oloupeme a rozdrtíme s nasekanou petrželkou a čerstvým koriandrem dohladka. Směs osolíme, ochutíme drceným kmínem, mletým pepřem a promícháme s olejem a citronovou šťávou. Touto směsí důkladně ryby potřeme ze všech stran i v zářezech a necháme v chladu asi 20 minut rozležet.
Mezitím si očistíme papriky, které nakrájíme na proužky. Oloupanou šalotku nakrájíme na kolečka, omytý citron na plátky a rajčata rozkrojíme na poloviny.
Pekáček vytřeme olejem, vložíme pražmy a zářezy na nich vyplníme proužky paprik. Poté ryby ochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku a obložíme šalotkou, zbývajícími kousky kapií, rajčaty a plátky citronu. Zeleninu osolíme, vše ještě zakapeme olejem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pražmy asi po 10 minutách pečení přelijeme portským vínem a dopečeme dalších asi 15 - 20 minut dozlatova.
Pečenou pražmu královskou rozdělíme na porce i se zeleninou, přelijeme výpekem a podáváme s pečenými nebo šťouchanými bramborami.