Recept na lívanečky z kynutého těsta s pórkem a sýrem.
10 dkg | eidam |
1 ks | tenký pórek |
těsto | |
---|---|
1 lžička | cukr |
2 ks | vejce |
0.5 l | mléko |
30 dkg | polohrubá mouka |
0.5 kostky | čerstvé droždí |
podle potřeby | |
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Pórek očistíme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na jemné proužky. Sýr nastrouháme najemno. Droždí mícháme s cukrem, dokud se kvasnice nerozpustí, přidáme asi 1/3 vlažného mléka a 3 hrsti mouky. Vše rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Vejce rozšleháme se zbývajícím mlékem, solí a pepřem. Postupně vmícháme mouku a kvásek. Těsto na lívanečky necháme na teple vykynout. Potom do něho vmícháme jemně nakrájený pórek a nastrouhaný sýr. Těsto necháme opět asi 15 minut kynout. Rozpálený lívanečník potíráme olejem a lžící plníme těstem. Teplotu zmírníme a zvolna upečeme lívanečky z obou stran dozlatova. Pórkové lívanečky se sýrem můžeme podávat jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. Výborně chutnají jako samostatný pokrm s bylinkovou omáčkou ze zakysané smetany.
Lívance krok za krokem jako od babičky
Kuchyní našich babiček nepohrdne ani žádný labužník. S povidly, kysanou smetanou a čerstvým ovocem chutnají skvěle!
Cibule a pórek v podzimním jídelníčku
Bez cibule by řada omáček neměla ten správný říz, bez šalotky či pórku by kdejaký salát přišel o svou typickou chuť. Pojďme si říct něco o zelenině z rodu liliovitých.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena