Bez cibule by řada omáček neměla ten správný říz, bez šalotky či pórku by kdejaký salát přišel o svou typickou chuť. Pojďme si říct něco o zelenině z rodu liliovitých.
Již starověcí lékaři předepisovali zejména cibuli na všechny choroby, spolu s česnekem byla znakem pro dlouhé zdraví, to později potvrdili i moderní studie. Dodnes je zelenina z rodu liliovitých ve velké míře používána v řadě pokrmů, aniž bychom si její výživnost vůbec uvědomovali.
Konzumace cibulovin má schopnost potlačit krevní srážlivost, navíc cibulový extrakt zvyšuje hodnoty HDL frakce cholesterolu. Snižují krevní tlak, účinek alergenů a dokáží potlačit příznaky průduškového astma. Cibuloviny redukují počet případů krevních vmetků, které bývají příčinou řady srdečních chorob, zejména pak mozkové a srdeční mrtvice. Cibulové oleje potlačují tvorbu nádorů, jsou skvělou prevencí proti rakovině.
Jistě znáte situaci, kdy loupete cibuli a máte nutkání plakat. Možná si vybavíte i starou lidovou medicínu - směs cibulové šťávy a medu. Cibulová substance totiž odstraňuje slizniční městnání, ať už se jedná o jakoukoli sliznici, však vyzkoušejte třeba při tvorbě hlenů a kašli podávat po lžičkách cibulovou směs. Stejně jako cibule, i pórek a šalotka obsahují stejné látky a mají obdobné pozitivní účinky na naše zdraví. Je velká škoda, že třeba pórek se stále v evropských pokrmech vyskytuje méně, jeho delikátní vlastností je, že dokáže chuť pokrmu zdůraznit, přitom výraznost ostatních surovin nepřehlušit.
Ideální je nákup na trhu, kde máte jistotu kvalitního produktu, v nejlepším případě bio kvality a pěstovaný bez použití chemických postřiků a urychlovačů růstu. To poznáte zejména na plné chuti a vůni. Pórky nakupujeme o šířce 3,5 - 4 cm, širší pórky bývají příliš tuhé. Při výběru se řídíme pohledem, důležité jsou zdravé zelené stvoly, které však z větší části odřežeme. Z původně kilového pórků nám po očištění zbude přibližně půlka váhy. Mladé cibulky jsou pórku podobné, samozřejmě jsou menší a chuťově mnohem sladší. Při výběru si všímáme konečků, neměly by být zažloutlé a vůbec ne nahnilé. Šalotky jsou cibulky vyloženě pro labužníky, svou křehkostí a jemností je doporučujeme přiložit k pokrmu jako křupavou přílohu, (třeba jen lehce osmaženou na másle). Navíc bude talíř vypadat efektně. Šalotky nenakupujeme ve svazcích ale po kusech, abychom si každou z nich mohli prohlédnout. Bílou, žlutou i červenou cibuli před koupí dobře prohmatáme, měla by být pevná, měkké "skvrny" znamenají nahnilost nebo jinou nákazu.
Veškeré druhy cibule (mimo mladých cibulek) skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě, ne v lednici. Uchovávat můžeme i zakoupené mladé cibulky, z těch však nejdříve odstraníme tuhou blánu, spodní část a zhruba polovinu zelené natě. Cibulku zabalíme do utěrky, vložíme do plastového sáčku a v lednici nám tak vydrží krásně čerstvá zhruba týden.
Sklizenému pórku odřízneme těsně u krčku kořeny a zkrátíme horní část listů. Pórek uchováváme až 2 měsíce při teplotě 0 °C a vysoké vlhosti (až 90 %). Pórek můžeme také zamrazit a uchovat si vlastní úrodu po celou zimu. Koupený pórek ukládáme v lednici zabalený do utěrky a plastikového sáčku, pórek předtím ještě omyjeme, osušíme a zkontrolujeme, zda mezi vrstvami není písek.
Pór v kuchyni uplatníme v čerstvém i podušeném stavu, je vhodný do salátů, na přízdobu pokrmů, přidává se do omáček, polévek a zapékaných jídel. Mladé cibulky jsou výborné do salátů, šalotku užijeme třeba do bílé omáčky (bešamelu). Klasická cibule nesmí chybět v pomazánkách, omáčkách, přílohách, polévkách, jednoduše všude tam, kde nám chutná.
Foto: Photos.com
Vepřová kýta na cibuli
(doba přípravy 45 min )
Plnění utopenci
(doba přípravy 35 min )
Pórkovo- kuřecí placičky se sušenými rajčátky
(doba přípravy 2 h 30 min )
Jak správně nakrájet cibuli: Naučte se to jako profík!
Praktické rady a tipy s názornými ukázkami, jak správně nakrájet cibuli. Vše vás naučí šéfkuchař Martin Polačko.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena