Pohankový nákyp s jablky

Upečený nákyp má nazlátlou barvu, jemnou vůni a chuť pohanky uvařené v mléce a ochucených jablek.


4.839x
90 min
7×

Ingredience

3 ksvejce
50 gmáslo
700 mlmléko
400 gjablko
80 gcukr krystal
200 gpohanka

na potření

50 gmáslo

podle chuti

rozinky
vlašské ořechy

na ozdobu

cukr moučka
mletá skořice

podle potřeby

cukr moučka
mletá skořice

Postup přípravy

Opláchnutou pohankovou lámanku vložíme do vařícího osoleného mléka. Za stálého míchání 5 minut povaříme. Vypneme zdroj tepla, nádobu přikryjeme poklicí a půl hodiny necháme pohanku nabobtnat. Zatím si oloupeme jablka a nastrouháme je najemno.

Připravenou pohankovou kaši vložíme do mísy a necháme vychladnout. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu mléka a vytvoříme kaši stejné konzistence jako má rýžová kaše připravovaná na rýžový nákyp. Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, cukr a žloutky ze tří vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme.

Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vložíme polovinu kaše, přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme druhou polovinu kaše.

Pohankový nákyp s jablky pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, nejdříve o teplotě 180 °C a závěrem o teplotě 150 °C .

Pohankový nákyp s jablky podáváme posypaný moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a pokapaný máslem. Můžeme zdobit jablky nebo šlehanou smetanou.
user-icon

autor Vojtík


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pohankový nákyp s jablky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.