- Opláchnutou pohankovou lámanku vložíme do vařícího osoleného mléka. Za stálého míchání 5 minut povaříme. Vypneme zdroj tepla, nádobu přikryjeme poklicí a půl hodiny necháme pohanku nabobtnat.
- Zatím si oloupeme jablka a nastrouháme je najemno.
- Připravenou pohankovou kaši vložíme do mísy a necháme vychladnout. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu mléka a vytvoříme kaši stejné konzistence jako má rýžová kaše připravovaná na rýžový nákyp.
- Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, cukr a žloutky ze tří vajec.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do pohanky.
- Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vložíme polovinu kaše, přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme druhou polovinu kaše.
- Pohankový nákyp s jablky pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, nejdříve o teplotě 180 °C a závěrem o teplotě 150 °C .
- Pohankový nákyp s jablky podáváme posypaný moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a pokapaný máslem. Můžeme zdobit jablky nebo šlehanou smetanou.
-> Pohanku si zamiluje každý. Ochutnejte sladký nákyp, připravte skvostný salát či uvařte levnou polévku
Zajímavé komentáře
Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky
komentář
Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky
Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky
Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky