Světlá a krémově zahuštěná polévka s chutí a vůní po chlebovém kvásku, kmínu a uzeného masa.
Hodnocení
3.8
/ 5 (19x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Ostatní
Sůl
Vejce2 ks
Máslo100 g
Brambory300 g
Cibule100 g
Kmín
Uzený bůček200 g
Sušené houby15 g
Vepřový vývar3 a 1/3 l
Chlebový kvásek100 g
Postup přípravy
Propláchnuté sušené houby, opláchnutý uzený bůček a kmín dáme vařit do části vývaru. Ve zbytku vlažného vývaru rozmícháme chlebový kvásek.
Uvařený uzený bůček vyjmeme a rozmíchaný kvásek zavaříme do získaného vývaru.
Cibulku nadrobno nakrájíme a společně s brambory nakrájenými na kostky osmahneme na másle.
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostky a spolu s cibulkou a brambory přidáme rovněž do vývaru. Podkrkonošské kyselo vaříme, až jsou brambory měkké, potom přimícháme rozkvedlaná vejce a necháme je srazit. Kyselo podle potřeby osolíme a ještě krátce povaříme.
Podkrkonošské kyselo podáváme klidně i jako hlavní chod s krajícem chleba.
jitjos: no a tedy, jak se spravne vari krkonosske kyselo? dik za recept.
bedrich.misulka
podkrkonošské kyselo
Vážený autore. Tento recept je možná velice dobrý, ale s pravým kyselem nemá nic společného. Jak již píše p. Ottova Hana, do kysela uzené nepatří. Jednalo se o jídlo chudých v podkrkonoší. Jezdím leta do podkrkonoší a jelikož jej miluji, tak mi jej často na přání uvaří. Sám si vozím ze semilské pekárny kvásek i domů.
Docela mi mrzí, když se takto předělávají tradiční recepty a jídla. Milan
Miky
podkrkonošské kyselo
Milý autore receptu.Jsem z Jilemnicka,u nás se kyselo vařilo,vaří a bude vařit.Ale kde by se v kyselu vzalo uzené!Bylo to přece jídlo chudých a maso chudých byly houby.Také brambory se vaří zvlášť a vejce se smaží na cibulce a přidávají se nakonec do talíře,kam se může přidat také máslo,
pažitka.Tak autore,nebo autorko,přijďte pobejt a
ochutnáte pravé krkonošské kyselo.Zdraví Hana.