1 stroužek | česnek | |
1 ks | cibule | |
1 ks | celer | |
1.5 l | voda | |
2 ks | bílek | |
1 ks | pórek | |
1 ks | mrkev | |
6 ks | celý pepř | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
muškátový oříšek mletý | ||
podle potřeby | ||
odřezky masa | ||
drůbeží kosti |
Kosti a odřezky drůbeže vložíme do studené, mírně osolené vody a přidáme pepř. Dáme povařit. Vaříme asi hodinu a půl. Jestliže se nám voda z kostí při vaření vyvaří, tak přidáme studenou. Když máme vývar dostatečně silný (ochutnáme abychom to zjistili) osolíme jej, ochutíme muškátovým oříškem (mletým) a necháme zhruba 15 minut stát. Poté vývar přecedíme přes filtr na vaření kávy. Jestliže nemáme filtr, použijeme kousek čistého plátna. Chcete-li docílit dokonale čirého vývaru, všlehejte do něj dva bílky. Bílky se srazí s něčistotami dohromady. Poté vývar ještě jednou přecedíme přes plátno nebo filtr. Do vývaru přidáme stroužek česneku, celou cibuli a jemně pokrájenou zeleninu (celer použijeme malý). Vaříme dalších 20 minut, aby se zelenina prohřála. Poctivý drůbeží vývar podáváme v nahřátých polévkových miskách. S vejcem či masovými, nebo játrovými knedlíčky. Polévku můžeme dozdobit dle fantazie petrželkou nebo pažitkou.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena