Pravá slepičí polévka výborné chuti, která pomáhá při nachlazení i po probdělé noci.
Hodnocení
4.6
/ 5 (797x)
Doba přípravy
150 min
Ingredience
Ostatní
Česnek1 stroužek
Cibule1 ks
Celer1 ks
Voda1 a 1/2 l
Bílek2 ks
Pórek1 ks
Mrkev1 ks
Celý pepř6 ks
Podle chuti
Sůl
Muškátový oříšek mletý
Podle potřeby
Odřezky masa
Drůbeží kosti
Postup přípravy
Kosti a odřezky drůbeže vložíme do studené, mírně osolené vody a přidáme pepř. Dáme povařit. Vaříme asi hodinu a půl.
Jestliže se nám voda z kostí při vaření vyvaří, dolejeme ji. Když máme vývar dostatečně silný (ochutnáme abychom to zjistili) osolíme jej, ochutíme muškátovým oříškem (mletým) a necháme zhruba 15 minut stát.
Poté vývar přecedíme přes filtr na vaření kávy. Jestliže nemáme filtr, použijeme kousek čistého plátna nebo utěrku. Chcete-li docílit dokonale čirého vývaru, všlehejte do něj dva bílky. Bílky se srazí s něčistotami dohromady. Poté vývar ještě jednou přecedíme přes plátno nebo filtr.
Do vývaru přidáme stroužek česneku, celou cibuli a jemně pokrájenou zeleninu (celer použijeme malý). Vaříme dalších 20 minut, aby se zelenina prohřála.
Poctivý drůbeží vývar podáváme v nahřátých polévkových miskách. S vejcem či masovými nebo játrovými knedlíčky. Polévku můžeme dozdobit dle fantazie petrželkou nebo pažitkou.