1 svazeček | ředkvičky | |
1 ks | karotka | |
0.5 ks | okurka salátová | |
200 g | baby rajčata | |
2 ks | nať jarní cibulky | |
1 balení | směs listových salátů | |
2 ks | hovězí steak á 200 g | |
zálivka | ||
---|---|---|
1 stroužek | česnek | |
1 ks | lime | |
1 ks | červená chilli paprička | |
1 lžíce | ústřicová omáčka | |
1 lžíce | kukuřičný sirup | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
Hovězí steaky lehce rukou naklepeme, potřeme vydatným množstvím oleje a z obou stran osolíme hrubou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem. Steaky necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet. Mezitím si připravíme zeleninu na salát a pikantní zálivku. Začneme zálivkou. Očištěnou čerstvou chilli papriku zbavíme jadérek, česnek oloupeme, vše nasekáme nadrobno a vložíme do hmoždíře. Přidáme sůl a pepř a vše rozdrtíme do hladka. Pak přidáme kukuřičný sirup, ústřicovou omáčku, lžíci olivového oleje a šťávu z jedné limetky. Zálivku na pestrý salát důkladně promícháme, podle potřeby dochutíme a necháme odležet. Zeleninu na salát nejdříve očistíme, omyjeme a pak nakrájíme. Karotku pomocí škrabky upravíme na hoblinky, ředkvičky, okurku a baby rajčata nakrájíme na stejně velké kousky. Nať jarní cibulky nakrájíme na jemná kolečka a oloupanou šalotku nasekáme nadrobno. Směs listových salátů s očištěnou zeleninou vložíme do mísy a až těsně před podáváním vše promícháme s pikantní zálivkou. Odleželé steaky opečeme na horké suché pánvi z obou stran přibližně 2 - 3 minuty (záleží na výšce steaku) dozlatova. Poté maso zabalíme do alobalu a vložíme asi na 8 -10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Následně steaky vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 7 minut odpočinout. Hovězí steaky nakrájíme šikmým řezem na plátky. Zeleninový salát ochucený zálivkou navršíme na talíře, poklademe plátky steaku, pokapeme šťávou z masa a ihned podáváme. Vhodnou přílohou k pestrému salátu s hovězím masem je čerstvé pečivo.
Máte chuť na hovězí? Vrhněte se na jednoduché chilli con carne
Vyzkoušejte si připravit krok za krokem texaskou specialitu - pikantní pokrm chilli con carne, kde kromě hovězího a zeleniny užijeme i pořádnou dávku koření a chilli papriček.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena