2 dl | olej | |
3 ks | vejce | |
2-3 lžíce | kakao | |
350 g | cuketa | |
250 g | cukr moučka | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
350 g | hladká mouka | |
100 g | lupínky mandlí | |
1 balíček | kypřicí prášek do perníku | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
tuk na vymazání | ||
strouhanka na vysypání |
1. Menší cuketu (lépe mladou) oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme (350 g). Vejce vyšleháme s cukrem. Postupně přidáváme vše ostatní. Nastrouhanou cuketu, olej, vanilkový cukr a postupně i mouku promíchanou s práškem do perníku. Nakonec vmícháme kakao a mandlové plátky (75 g, zbytek necháme na ozdobu).
2. Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme těsto a posypeme zbytkem mandlových plátků. Perník z cukety pečeme v troubě vyhřáté asi na 170 °C. Je upečený zhruba do 25 minut. Zkusíme zapíchnout špejli, když se těsto nelepí, máme hotovo.
3. Před krájením necháme perník z cukety vychladnout.
Nejoblíbenější recepty z cukety
Cuketovou sezónu je třeba si pořádně užít. Inspirujte se našimi recepty, ve kterých cuketa nesmí chybět. Čistě zeleninové, s masem, ale i na sladko v koláčích chutná jednoduše báječně.
Vláčný a nadýchaný perník: 10 receptů, na které nedáte dopustit!
Jemný, vláčný a nadýchaný jako peříčko, takový by měl být domácí perník na plech. Ať už je těsto doplněno o jablíčka, hrušky či ořechy, vylepšený marmeládou a čokoládovou polevou, nebo jen tak samotný posypaný kokosem. Máme-li správný recept, není pochyb, že se po něm za pár minut po upečení nezapráší.
Cuketový koláč s čokoládovým krémem krok za krokem
Máte úrodu cuket a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte tento sladký cuketový koláč s čokoládovým krémem krok za krokem, který vám bude mizet pod rukama. A dopřát si ho mohou i vegani!