Nízký vepřový bůček očistíme a kůži po celé ploše prořízneme ostrým nožem na proužky asi 1/2 - 1 cm vzdálené od sebe. (K tomu požívám univerzální nůž s vysouvací čepelí, kde lze nastavit i hloubku řezu). Takto připravený bůček promasírujeme s hrubou solí, pepřem a olejem tak, aby suroviny vnikly i do zářezů. Neoloupané šalotky rozkrojíme na poloviny a na malém množství tuku, řezem dolů, opečeme do hněda. Do pekáče s mřížkou nalijeme hrnek vody, do které vložíme opečené šalotky, bobkový list a šalvěj. Pak vložíme mřížku, na kterou rozprostřeme plát bůčku kůží nahoru. (Maso se nesmí dotýkat vody.) Takto připravený bůček vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a zprudka pečeme asi 35 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme již zvolna, dokud nebude měkké a kůrčička křupavá a zlatohnědá. Vypečenou šťávu použijeme dále na přípravu omáčky. Připravíme si medovo-kořeněnou omáčku. V rendlíku s nepřilnavým dnem svaříme med se lžící pomerančové šťávy, badyánem a drceným koriandrem. Pak do této směsi scedíme přes síto výpek z pekáče a omáčku, za občasného míchání, necháme zredukovat asi na polovinu. Omáčku dochutíme solí a pepřem a ihned jí potřeme do křupava vypečenou kůži. Pečený bůček s křupavou kůrčičkou nakrájíme na proužky a podáváme s medovo-kořeněnou omáčkou, čerstvou zeleninou a pečivem. Pokrm však můžeme servírovat i jako hlavní chod, nejlépe chutná s grilovaným bramborem.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!

Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří.

Autor:Jarka Petrová

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena