Recept na pečené batáty s chutí tymiánu a česneku, které jsou pevné až křupavé a výborně chutnají s česnekem ochucenými baby rajčaty.
600 g | batáty |
400 g | cherry rajče |
1 lžíce | vinný ocet (bílý) |
2 lžíce | olivový olej |
podle chuti | |
---|---|
- | sůl |
1 lžička | drhnutý tymián |
1 lžička | granulovaný česnek |
1-2 stroužky | prolisovaný česnek |
čerstvě mletý černý pepř | |
zálivka | |
100 ml | bílé víno |
2-3 lžíce | kukuřičný škrob |
podle potřeby | |
olej |
Batáty oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky o velikosti asi 3 x 3 cm. Poté kousky brambor vhodíme do vroucí osolené a vinným octem okyselené vody a povaříme asi 6 minut. Následně je zchladíme, necháme na sítu okapat a vložíme do mísy. V malé misce promícháme víno s kukuřičným škrobem. Poté batáty osolíme, promícháme s tymiánem a česnekem a zalijeme vinnou zálivkou se škrobem. Takto připravené brambory klademe na plech vyložený pečícím papírem, zakapeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 30 minut. V polovivě pečení batáty promícháme, obrátíme a dopečeme dorůžova.
Zároveň s batáty pečeme na jiném plechu i cherry rajčata. Rajčátka rozkrojíme na poloviny, vložíme do mísy a promícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a olivovým olejem. Poté je rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 200 °C asi 20 minut.
Pečené batáty proložíme rajčaty, rozdělíme na porce a podáváme teplé, jako přílohu ke grilovaným masům a rybám.
Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?
V obchodech objevujeme stále nové ovoce a zeleninu. Často ani nevíme, jak s danou surovinou zacházet. V čem jsou batáty výjimečné a jak je připravit?
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena