Panna cotta patří mezi oblíbený italský dezert. „Vařená smetana“, jak zní název tohoto dezertu v překladu, připomíná náš pudink, ovšem je o něco lehčí. Panna cotta doplněná o ovoce bude vždy chutnat báječně.
Hodnocení
4.7
/ 5 (9x)
Doba přípravy
25 min
Ingredience
Ostatní
Plátkové želé3 plátky
Cukr krupice180 g
Smetana ke šlehání (33%)1/2 l
Vanilkový lusk 1 ks
Ušlehaná smetana250 ml
Na ozdobu
Čerstvé ovoce
Ovocné pyré
Postup přípravy
Želatinu namočíme do studené vody.
Čerstvou smetanu vlijeme do menšího hrnce a přisypeme cukr.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vydlábneme semínka a společně s luskem přidáme do rendlíku a zahříváme, až se cukr zcela rozpustí.
Přidáme vyždímanou želatinu, necháme rozpustit a přecedíme přes sítko. Takto připravený základ na panna cottu vychladíme v lázni se studenou vodou, poté vmícháme po částech ušlehanou smetanu a máme hotovo, můžeme plnit.
Panna cottu naplníme do malých skleniček a necháme v chladu ztuhnout.
Dozdobíme libovolnou ovocnou omáčkou (ja použila rozvařené meruňky s trochou cukru, následně rozmixované), drobným ovocem a podáváme jako lehoučký dezert.