V půl litru vody povaříme 15 minut 3 hřebíčky, které vyndáme. Potom do téže vody dáme vařit 30 dkg aronie a po 5 minutách přidáme 1,2 kg ostružin. Vaříme asi 15 minut, potom ovoce rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Přichystáme si 1 kg cukru krystal a trochu z něho odebereme. V odebraném cukru rozmícháme Želírfix 2:1, vsypeme do ovoce a povaříme 5 minut, potom po částech přisypáváme zbývající cukr. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Džem nepění. Do odstaveného džemu vmícháme 1 lžičku kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice a 25 ml rumu.
Ostružinovým džemem s aronií naplníme skleničky, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.