Rodinný recept na domácí vánočku používám nejen na Vánoce. Tradicí v naší rodině je jíst ji na Nový rok.
Hodnocení
4.5
/ 5 (22x)
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Máslo200 g
Rum1 dl
Žloutek2 ks
Mléko2 dl
Rozinky100 g
Mandle150 g
Droždí120 g
Cukr moučka200 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 600 g
Muškátový oříšek1 špetka
Na potření
Vejce1 ks
Na ozdobu
Lupínky mandlí
Postup přípravy
Nejprve si připravíme rozinky, které den předem namočíme do rumu.
Druhý den si zaděláme kvásek tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, špetku moučkového cukru a necháme 15 minut odstát.
Než vzejde kvásek, začneme si připravovat těsto. Jedno celé vejce a dva žloutky vyšleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem.
Do směsi přidáme změklé máslo a promícháme. Po částech zašleháme mouku, muškátový oříšek a špetku soli. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a vše zamícháme v těsto.
Těsto na vále dobře propracujeme a necháme přikryté v míse čistou utěrkou vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rumem nasáklé rozinky, nasekané mandle a upleteme vánočku.
Na plech položíme alobal, potřeme jej máslem a položíme na něj naši novoroční vánočku. Takto ji necháme 30 minut kynout.
Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C. Po 30 minutách potřeme vánočku rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 75 minut.
Novoroční vánočku podáváme nakrájenou na plátky. Je opravdu výtečná a zaručeně se vám povede!