Aby se nás držely penízky, nesmí podle staré tradice chybět na Nový rok na svátečním stole čočková polévka.
Hodnocení
4.5
/ 5 (81x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
9x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Čočka150 g
Horká voda
Cibule1 ks
Sušený česnek1 lžička
Anglická slanina (v celku)60 g
Těstíčko
Sůl
Vejce1 ks
Hrubá mouka
Sušená bazalka1 lžička
Postup přípravy
Čočku nasypeme do hrnce, přelijeme vodou, jen aby byla ponořená a uvedeme do varu. Mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu, kterou budeme dolívat.
Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky a orestujeme.
Kostičky vhodíme do vařícího základu a promícháme. Podle potřeby dolíváme vodou a za občasného míchání vaříme do změknutí čočky.
Rozkvedláme vejce, mírně jej osolíme, ochutíme bazalkou a přisypeme mouku, až nám vznikne ne příliš tekuté těstíčko.
Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji orestujeme.
Až je čočka zcela měkká, přilijeme potřebné množství vody podle strávníků a základ uvedeme do varu. Pak polévku osolíme, ochutíme česnekem a lžičkami z těsta vhazujeme "nočky", které asi 5 minut provaříme. Nočky z 1 vejce zahustí polévku pro 4 jedlíky.
Nakonec do novoroční čočkové polévky přidáme orestovanou slaninu, promícháme a podáváme. Pod talířek můžeme schovat pár čoček pro štěstí.