750 g | brambory | |
2-3 lžíce | slunečnicový olej | |
zálivka | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
2 ks | cibule | |
3 lžíce | jablečný ocet | |
1.3 lžíce | hořčice plnotučná | |
400 ml | zeleninový vývar | |
0.5 lžičky | mletý černý pepř | |
podle chuti | ||
sůl | ||
ocet | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
jarní cibulka | ||
červená cibule |
Nejdříve si připravíme zálivku na salát. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Vývar přivedeme k varu, poté ho odstavíme z tepla a vsypeme nakrájenou cibuli. Ke spařené cibuli ve vývaru zašleháme hořčici a zálivku ochutíme jablečným octem, solí a pepřem, poté uchováme na teple. Zálivka má mít výraznější chuť, musí být dosti slaná a kyselá. Salátové brambory omyjeme a v osolené vodě velmi zvolna uvaříme doměkka. Důležité je, aby brambory byly přibližně stejně velké a abychom je nerozvařili. Ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na stejnoměrné plátky silné asi 3 - 4 mm, které vložíme do mísy, osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem. Plátky brambor přelijeme asi polovinou teplé zálivky s cibulí a zlehka promícháme. Jakmile se tekutina téměř vsákne do brambor, přilijeme zbývající zálivku, opět promícháme, zakryjeme a necháme na teple asi 45 minut odležet. Nakonec bramborový salát zjemníme olejem a podle chuti doladíme octem a solí. Německý bramborový salát s cibulí rozdělíme na porce, ozdobíme jemně nakrájenou červenou cibulí a natí jarní cibulky a podáváme vlažný ke smaženému masu, rybám nebo klobásám.
Veganské Vánoce: Bramborový salát a smažená hlíva krok za krokem
I bez masa lze vytvořit vynikající menu na Štědrý večer. Přesvědčte se o tom s naším receptem krok za krokem.
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena