V dřezu omyjeme 1,5 kg mušlí (slávek). Do velkého hrnce dáme vařit 1 litr vody. Dvě větší mrkve, petržel, polovinu malého celeru očistíme, nakrájíme na hrubo a přidáme do hrnce. Dvě velké cibule oloupeme, nakrájíme na kroužky a vložíme do hrnce. Hlavičku česneku oloupeme, propasírujeme a přidáme do hrnce.
Když se voda začne vařit, můžeme dodat pro vylepšení chuti zeleninový vývar a máslo. Okořeníme pepřem, chilli, provensálským kořením, solí a vhodíme bobkový list. Přilijeme 4 dl bílého vína. Nasypeme mušle a vaříme za občasného míchání 30 - 45 minut. Míchat musíme opatrně, aby mušle nevypadly ze skořápek. Pět minut před ukončením vaření přidáme k mušlím Mariniére šlehačku.
Mušle Mariniére podáváme na stůl v hrnci, ze kterého bereme podle chuti mušle, zeleninu a vývar. Nejlepší přílohou jsou hranolky a majonéza.