Musaka z brambor a mletého masa s tomatovou omáčkou a sýrem.
Hodnocení
4.0
/ 5 (30x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Cukr
Sůl
Petrželka
Žloutek2 ks
Cibule1 ks
Bílé víno200 ml
Olivový olej200 ml
Strouhaný sýr
Mleté maso500 g
Rajčatová šťáva1 šálek
Brambory vařené1 kg
Mletý černý pepř
Omáčka
Mléko1 l
Bílek2 ks
Hladká mouka 2 šálky
Muškátový oříšek
Postup přípravy
Do vymazaného plechu na pečení si naskládáme vařené brambory nakrájené na 1cm tlusté plátky.
Na cibulce a olivovém oleji osmahneme mleté maso, přidáme tomatovou šťávu a bílé víno, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru. Chvilku dusíme. Poté přidáme strouhaný sýr, petrželku a žloutky. Maso navrstvíme na brambory.
Připravíme si omáčku. Do teplého mléka nasypeme mouku, trochu soli, pepře a muškátového oříšku. Vaříme asi 10 minut. Po ochlazení vmícháme dva bílky a omáčku navrstvíme na maso. Musaku pečeme v troubě na 180 stupňů asi 50 minut.
Upečenou musaku podáváme vlažnou nebo studenou.
Potvrzuju, že řecká Musaka
to není. Oni tam mají lilek
a bešamel. V tomto receptu se
hodně improvizuje - mouka, 1l
mléka, cukr, cibule. Kdybych
si nepřečetl nadpis, řekl
bych, že je to recept na
české jídlo. Recept na
musaku bych asi nejvíce
připodobnil k italským
lasagním. Pokud zvládnete
lasagne (viz.
http://recepty.vareni.cz/masov
e-lasagne-se-syrovo-smetanovou
-omackou/) a víte, jak mají
chutnat, zvládnete hravě i
musaku :-)
Pavel Kukatko
Musaka
Jen nutno podotknout, že musaku vaří v Srbsku, Řecku, Turecku,ale i Bulharsku (ikdyž tam to není považováno za národní jídlo) a v každé zemi se recept výrazně liší. Obzvlášť v Bulharsku je variací opravdu mnoho (asi tak, jako na svíčkovou, která chutná různě téměř v každé domácnosti). Tak toto třeba není ta řecká musaka,ale klidně to může být ta bulharská :-)
Nicméně jídlo je to dobré a do zapékaných brambor to má opravdu daleko.