Mřížkový švestkový koláč

Trošku pracnější, ale o to chutnější koláč plný ovoce.


4.47x
0

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.

Švestky očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.

Žloutky, cukr, citronovou kůru, škrobovou moučku a skořici vymícháme na hladký krém. Potom do krému přidáme švestky a promícháme.

Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 5 mm a položíme ho do papírem vyložené dortové formy (o průměru 26 cm). Ze zbytku těsta vyválíme pruh a zvýšíme okraje na 3 cm. Zbývající těsto propracujeme a nakrájíme rádýlkem na tenké proužky.

Dno koláče posypeme mletými oříšky, na které naneseme švestkový krém. Povrch uhladíme a z proužků těsta vytvoříme mřížku.

Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme mřížku.

Pečeme v předehřáté troubě asi 45 - 50 minut na 180 °C. Po vychladnutí posypeme mřížkový švestkový koláč skořicovým cukrem.

Kdo nemá rád švestky, může je nahradit pevnějšími broskvemi.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mřížkový švestkový koláč

Zpět na recept