Vaření.czReceptyMřížkový švestkový koláč

Mřížkový švestkový koláč

Trošku pracnější, ale o to chutnější koláč plný ovoce.


4.47x
0

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
1 ksvejce
100 gcukr moučka
1 balíčekvanilkový cukr
300 ghladká mouka
150 gzměklé máslo

krém

0.3 lžičkyskořice
2 ksžloutek
750 gšvestky
100 gcukr moučka
0.5 lžičkycitronová kůra
1 lžíceškrobová moučka

na potření

1 ksžloutek
1 lžícemléko

na ozdobu

1 balíčekskořicový cukr

drobení

100 gpražené mleté oříšky

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Švestky očistíme a rozkrájíme na čtvrtky. Žloutky, cukr, citronovou kůru, škrobovou moučku a skořici vymícháme na hladký krém. Potom do krému přidáme švestky a promícháme. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 5 mm a položíme ho do papírem vyložené dortové formy (o průměru 26 cm). Ze zbytku těsta vyválíme pruh a zvýšíme okraje na 3 cm. Zbývající těsto propracujeme a nakrájíme rádýlkem na tenké proužky. Dno koláče posypeme mletými oříšky, na které naneseme švestkový krém. Povrch uhladíme a z proužků těsta vytvoříme mřížku. Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme mřížku. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 - 50 minut na 180 °C. Po vychladnutí posypeme mřížkový švestkový koláč skořicovým cukrem. Kdo nemá rád švestky, může je nahradit pevnějšími broskvemi.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Mřížkový švestkový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena