Mramorový dort bez tuku

Tajemství úspěchu při přípravě tohoto lehoučkého jemného dortu spočívá v několikerém prosátí mouky. Sníh z bílků musí být skutečně pevný.


3.069x
75 min

Ingredience

sůl
3 lžícekakao
10 ksbílek
1 hrnekcukr krupice
1 hrnekhladká mouka
1 lžičkakypřící prášek
0.5 lžičkyvanilkový extrakt
olej na vymazání
mouka na vysypání
0.5 lžičkymandlový extrakt

na ozdobu

cukr moučka

Postup přípravy

Nejprve prosejeme hrnek hladké mouky, abychom se zbavily hrudek a mouka byla nadýchanější.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vysokou dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme mírně olejem a vysypeme moukou. Čtyřikrát prosejeme 1/3 hrnku mouky společně s polovinou kypřicího prášku, kakaem a 2 lžícemi cukru do mísy. Zbývající mouku a kypřící prášek, 2 lžíce cukru a špetku soli prosejeme čtyřikrát do druhé mísy.

Z bílků ušleháme lehký sníh. Potom postupně všleháme po lžících zbývající cukr. Sníh musí být tak pevný, aby po vytažení metly tvořil kopečky. Nakonec vmícháme do sněhu mandlový a vanilkový extrakt. Sníh rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny sněhu opatrně vmícháme směs mouky s kakaem, do druhé směs mouky bez kakaa. Kakaovou hmotu dáme na dno formy, na ni naneseme světlou hmotu. Nožem s kulatou špičkou projedeme těstem, aby vznikl mramorový efekt.

Pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, zda je dort upečený - špejle musí být po vytažení čistá. Dort vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.

Mramorový dort bez tuku vydá na 8 porcí.

Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mramorový dort bez tuku

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena