Česká klasika, kterou snad každý rád uvítá na svém stole.
Hodnocení
3.0
/ 5 (1001x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Kmín
Uzené maso
Mletý černý pepř
Ostatní
Brambory400 g
Cibule1 ks
Voda2 l
Kysaná smetana1 dl
Hladká mouka 50 g
Kysané zelí500 g
Postup přípravy
Uzené maso uvaříme v dostatečném množství vody. Když je maso měkké, scedíme vývar. Maso zbavíme kostí. Zelí překrájíme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oboje dáme do mísy.
Část masového vývaru nalijeme na kostičky brambor, přidáme hrubé rozsekaný kmín a sůl a vaříme doměkka. Druhou část vývaru zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Pak vlijeme do základu moravské zelňačky. Přidáme uzené maso a provaříme.
Moravskou zelňačku podáváme s kysanou smetanou a sypeme nasekanou petrželkou. Uzené maso můžeme nahradit klobáskou či jinou uzeninou - podle vlastní chuti.
Hlávkové zelí nakrájíme na drobno, vložíme do vody a vaříme celkem cca 40-45 min. Během vaření postupně přidáme rozkvedlanou hl. mouku na zahuštění, celer na drobné kostičky, nakonec brambory na drobno, kmín, nové koření, lístek bobkového listu, přidáme kostku masoxu a 10 min. dovaříme. Mezitím na pánvi krátce osmahneme na trošce sádla paprikovou klobásu na kostičky, postupně přidáme cibuli nadrobno, kari koření, sladkou papriku, nepatrně chillies koření, vše zakápneme vodou, aby se paprika nespálila a vše vlijeme do polévky. Dochutíme utřeným česnekem se solí a sekanou petrželkou.
Mumin
Připomínka
Brambory je lépe uvařit samostatně, jinak zůstávají tvrdé a kožovité.....