Moje věnečky

Recept na moc dobré věnečky s krémem a polevou. Věřím, že si pochutnáte.


4.25x
90 min

Ingredience

krém

3 lžícecukr
100 gmáslo
1 lžícerum
0.5 mlmléko
1 balíčekvanilkový pudinkový prášek

těsto

1 špetkasůl
5 ksvejce
1 balíčekmáslo
0.4 mlvoda
200 ghladká mouka

poleva

2-3 kapkyrum
5 lžicmléko
3 lžícecukr moučka

Postup přípravy

Na přípravu těsta si nachystáme hrnec s vodou, nakrájíme do něj kousky másla a přidáme špetku soli. Dáme vařit. Až se voda přivede k varu a máslo je rozpuštěné, promícháme a vsypeme mouku - doporučuji najednou a za stálého míchání, dbáme na to, aby se těsto nepřipálilo. Těsto nesmí byt řídké a ani moc husté, těsto je hotové ve chvíli, kdy uvidíme bílý povlak na dně hrnce. Poté hrnec odložíme z plamene a za stálého míchání necháme těsto chladnout.

Vychladlé těsto na věnečky přendáme do misky a vmícháváme vejce (jedno po druhém). Vejce nikdy nedáváme do horkého těsta, uvařila by se. Když je těsto dobře vymíchané a pomalu nám při zvednutí stéká z metličky, můžeme jím začít plnit zdobící sáček. Na papír k pečení, kterým jsme plech vyložili, tlačíme kolečka ve 2 - 3 vrstvách.

Do hrnečku rozklepneme jedno vejce, rozšleháme a věnečky vejcem lehce potíráme. Troubu rozehřejeme na 220 °C, vložíme plech a pečeme zhruba 10 minut. Když jsou věnečky nahoře krásně dozlatova, snížíme teplotu na 170 - 180 °C a pečeme 10 - 15 minut, aby se dopekly i ze spodní strany.

Upečené věnečky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté je rozřízneme vroubkovaným nožem.

Na krém si připravíme sáček vanilkového pudinku, mléko a cukr. Třetinu mléka dáme vařit i s cukrem a do zbytku mléka rozmícháme pudink. Az se začne mléko vařit, vlijeme zbytek mléka s pudinkem. Vaříme, dokud nezhoustne, pak odložíme hrnec z plotny a necháme chladnout. Do studeného pudinku vmícháváme po malých kostičkách máslo. Pozor, máslo nedáváme najednou. Krém můžeme dochutit rumem.

Do hrnce dáme 5 lžic mléka, přidáme moučkový cukr a trošku rumu. Pokud nemáme rum, stačí rumová esence. Případně rum úplně vynecháme. Za stálého míchání připravíme hladkou polevu.

Věnečky ve finále naplníme krémem, poléváme polevou (pomocí lžíce) a necháme zatuhnout.

Moje věnečky s krémem a polevou podáváme jako sladké pohoštění.
user-icon

autor Kuchařka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Moje věnečky

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.