Kysanou smetanu, pomazánkové máslo, vanilkový cukr a jemný tučný tvaroh dáme do mísy a šlehačem šleháme tak dlouho, až směs jemně tzv. píše. To vytváří jemné ornamenty a je důkladně našlehaná. Na důkladném našlehání závisí úspěch výrobku.
Dlouhé piškoty naklademe vedle sebe do vhodné nádoby. používám plastovou hranatou misku o rozměrech asi 15x25x8 cm. Piškoty zaplníme dno. Pokropíme je asi 4 lžícemi rumu. Na piškoty dáme ušlehaný krém. Krémem nešetříme a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše.
Na krém dáme slabou vrstvu jahodového džemu. Na to dáme další vrstvu piškotů, rumu, krému a džemu. Vrstvíme tak dlouho, až je nádoba zaplněna. Většinou to budou tři patra.
Urovnáme povrch a pomocí sítka posypeme povrch kakaem. Celé tiramisu dáme minimálně na dva až tři dny do chladničky. Místo džemu je možno použít kompotované ovoce. Třeba mandarinky, broskve, hrušky nakrájené na plátky, a mnoho dalších kompotů.