Upečte si výbornou domácí vánočku, kterou můžete snídat i svačit kdykoli. Nejlíp chutná na Vánoce!
Hodnocení
4.6
/ 5 (7x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Vejce3 ks
Máslo200 g
Rozinky1/2 balíčku
Cukr moučka200 g
Kvasnice1 kostka
Hladká mouka 1 kg
Zakysaná smetana2 kelímky
Citronová kůra1 ks
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Podle potřeby
Rum
Mléko
Na ozdobu
Mandle100 g
Ořechy50 g
Postup přípravy
Do mísy dáme 1 kg hladké mouky smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme cukr moučka, 3 žloutky, zakysané smetany, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, rozinky namočené v rumu, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, kvásek z mléka, kvasnic a cukru. Vypracujeme těsto a dáme kynout.
Potom si těsto rozdělíme na 18 dílů, z kterých upleteme vánočky. Z tohoto receptu jsou 2 velké vánočky nebo 3 menší.
Pletence při pletení mezi sebou potíráme bílkem a potom také celé vánočky potřeme na povrchu.
Nakonec vánočky posypeme nasekanými ořechy a mandlemi. Vánočky pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 °C, později teplotu snížíme.
Domácí vánočku necháme vychladnout, lehce pocukrujeme, rozkrájíme a podáváme. Moje domácí vánočka podle tohoto receptu je opravdu povedená.