Meruňkový koláč se smetanovým krémem

Recept na kynutý koláč se smetanovým pudinkovým krémem, meruňkami a mandlovými lupínky. Výborně chutná ke kávě nebo čaji.


4.349x
120 min
1×

Ingredience

50 gmandlové lupínky
1 sklenicemeruňkový kompot

krém

60 gcukr
300 mlmléko
500 mlsmetana
1 balíčekvanilkový pudinkový prášek

těsto

50 gcukr
1 špetkasůl
50 gmáslo
3 ksžloutek
250 mlmléko
1 kostkadroždí
1 balíčekvanilkový cukr
500 gpolohrubá mouka

podle potřeby

máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Z droždí, lžíce cukru a 50 ml mléka umícháme kvásek, který necháme vyběhnout. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, žloutky, oba cukry, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a zbývající vlažné mléko. Ze všech surovin řádně vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Ze smetany, mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hladký krém, který necháme vychladnout. Meruňky necháme okapat na sítku a podle potřeby nakrájíme na kousky.

Vykynuté těsto rozložíme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a necháme ještě 15 minut kynout. Na těsto nalijeme krém, poklademe meruňky a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme zcela vychladnout a potom ho nakrájíme na porce.

Meruňkový koláč se smetanovým krémem a mandlemi podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Meruňkový koláč se smetanovým krémem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.