Medové žemle

Recept na časově sice náročné houstičky, ale za tu snahu stojí. Jsou totiž výborné!


3.0620x
120 min

Postup přípravy

Rozinky zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Pšeničnou a špaldovou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme smetanu, kterou jsme si zředili vodou (asi 50 ml). Přidáme rozdrobené droždí, med a necháme kynout asi 20 minut.

Potom na mouku poklademe máslo a ve vločkách ho vmícháme do kvásku, osolíme a uhněteme těsto, které necháme ještě 20 minut kynout na teplém místě.

Ořechy nahrubo pokrájíme, rozinky necháme okapat. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné dáme ořechy a do jedné rozinky. Z každého těsta vytvarujeme 3 žemle, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a znovu necháme kynout.

Troubu si předehřejeme na 175 °C. Rozmícháme žloutek s vodou a povrch žemlí jím před pečením potřeme.

Medové žemle pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Medové žemle jsou skvělé jen tak na chuť jako jiné sladké pečivo.

Foto: Shutterstock.com
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Medové žemle

Zpět na recept