Rozinky zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Pšeničnou a špaldovou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme smetanu, kterou jsme si zředili vodou (asi 50 ml). Přidáme rozdrobené droždí, med a necháme kynout asi 20 minut.
Potom na mouku poklademe máslo a ve vločkách ho vmícháme do kvásku, osolíme a uhněteme těsto, které necháme ještě 20 minut kynout na teplém místě.
Ořechy nahrubo pokrájíme, rozinky necháme okapat. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné dáme ořechy a do jedné rozinky. Z každého těsta vytvarujeme 3 žemle, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a znovu necháme kynout.
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Rozmícháme žloutek s vodou a povrch žemlí jím před pečením potřeme.
Medové žemle pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Medové žemle jsou skvělé jen tak na chuť jako jiné sladké pečivo.
Foto: Shutterstock.com