Medové žemle

Recept na časově sice náročné houstičky, ale za tu snahu stojí. Jsou totiž výborné!


3.0620x
120 min

Ingredience

1 špetkasůl
1 lžícemáslo
75 gsmetana
2 lžícerozinky
50 mlvoda
20 gdroždí
1 lžícemed
175 gpšeničná mouka
75 gšpaldová mouka

na potření

1 ksžloutek
voda

podle chuti

vlašské ořechy

Postup přípravy

Rozinky zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Pšeničnou a špaldovou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme smetanu, kterou jsme si zředili vodou (asi 50 ml). Přidáme rozdrobené droždí, med a necháme kynout asi 20 minut. Potom na mouku poklademe máslo a ve vločkách ho vmícháme do kvásku, osolíme a uhněteme těsto, které necháme ještě 20 minut kynout na teplém místě. Ořechy nahrubo pokrájíme, rozinky necháme okapat. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné dáme ořechy a do jedné rozinky. Z každého těsta vytvarujeme 3 žemle, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a znovu necháme kynout. Troubu si předehřejeme na 175 °C. Rozmícháme žloutek s vodou a povrch žemlí jím před pečením potřeme. Medové žemle pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Medové žemle jsou skvělé jen tak na chuť jako jiné sladké pečivo. Foto: Shutterstock.com
user-icon

autor 100

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Medové žemle

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena