Mazanec s vůní rumu

Recept na kynutý mazanec s rozinkami, mandlemi a rumem.


4.620x
120 min
1×

Ingredience

1 lžičkasůl
2 ksvejce
100 gmáslo
rum
150 mlmléko
100 grozinky
0.5 kscitron
150 gcukr krupice
600 gpolohrubá mouka
50 gloupané mandle

na potření

1 ksvejce

těstíčko

1 kostkadroždí
1 lžícecukr krupice
1 lžíceteplá voda

na ozdobu

50 gplátkové mandle

Postup přípravy

Rozinky (nejlépe velké sultánky) překrájíme a přes noc namočíme do rumu. Droždí rozdrobíme do umělohmotné misky, zasypeme cukrem a zalijeme vodou. Na teple necháme vzejít kvásek (těstíčko). Mléko zahřejeme a vmícháme čerstvou citronovou kůru. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, cukr i sůl a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo i vlažné mléko a vyklepneme vejce. Vše důkladně vařečkou promícháme. Nakonec přidáme rumové rozinky i nakrájené mandle a těsto prohněteme. Podle potřeby přidáme mouku, abychom získali celistvé nelepivé těsto. Těsto na mazanec necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme bochánek. Bochánky necháme znovu 30 minut kynout. Pak bochánky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a do každého lehce nařízneme křížek. Mazance s vůní rumu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180 °C.

Velikonoční beránek 6x jinak


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mazanec s vůní rumu

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena