Mazanec s vůní exotiky

Recept na tradiční velikonoční pečivo, ale tentokrát s ananasem a pomerančem.


4.227x
0
1×

Ingredience

1 špetkasůl
220 gmáslo
4 ksžloutek
350-400 mlmléko
0.5 kspomeranč
1.5 kostkydroždí
220 gcukr krupice
1 lžícecukr krupice
50 gořechy
1 balíčekvanilkový cukr
1000 gpolohrubá mouka
150 gkandovaný ananas

na potření

1 ksvejce

Postup přípravy

Kandovaný ananas nakrájíme na kostičky a zakapeme šťávou. Ořechy nakrájíme nadrobno. Ve větší míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do světlé pěny. Do misky rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžící cukru a zalijeme 100 ml vlažného mléka. V teple necháme vzejít kvásek. K utřenému máslu přisypeme prosátou mouku se špetkou soli, vlijeme kvásek a přidáme kůru, vanilkový cukr, ořechy a ananas. Vařečkou zpracováváme a postupně přiléváme zbylé mléko. Každá mouka saje jinak, proto mléko přiléváme postupně. Pokud jsme zvyklí hníst těsto na vále, nasypeme mouku na vál a přidáme utřené máslo a ostatní ingredience. Vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Z vykynutého těsta utvoříme dva bochánky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nahoře nezapomeneme udělat malý křížek. Bochánky necháme ještě 15 minut kynout. Mazanec s vůní exotiky pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 220 °C. Pak bochánky znovu potřeme zbylým vejcem, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Špejlí zkusíme, přikryjeme alobalem a ještě většinou 10 - 15 minut dopékáme. Vychladlý mazanec s vůní exotiky posypeme cukrem.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Mazanec s vůní exotiky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena