Čerstvý a vyzrálý ananas oloupeme, zbavíme tuhého středu a nakrájíme na plátky.
Hlubší plech na koláče vymažeme máslem, posypeme 50 g třtinového cukru, poklademe ananasem a kousky kandovaného ovoce. Zbývající třinový cukr nasypeme do silnostěnného rendlíku a za stálého míchání, při střední teplotě, necháme cukr zcela rozpustit. Do vzniklého karamelu vmícháme máslo a vše rozprostřeme na připravený ananas.
Obě mouky prosejeme a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. V míse ušleháme máslo s oběma cukry a žloutky do pěny. K ušlehanému máslu střídavě a za stálého míchání přidáme po částech mouku a přilijeme smetanu. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme sníh z bílků.
Těsto naneseme na ananas s karamelem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 30 - 40 minut. Upečený koláč necháme několik minut zchladnout a poté vyklopíme.
Vychladlý obrácený koláč s ananasem nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.