Maminčina domácí koprovka

Recept na českou klasiku - jemnou koprovou omáčku.


4.04x
35 min

Postup přípravy

Kopr opereme a odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a najemno nasekáme. Nemáme-li čerstvý, použijeme sušený kopr.

V kastrolu si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru. Do koprové jíšky prudce vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně promíchat.
Základ na koprovou omáčku vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky.

Základ koprové omáčky odstavíme z ohně a necháme asi 5 minut odpočívat. Poté do omáčky vlijeme mléko a smetanu pokojové teploty, zbylý kopr a přivedeme k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a citronem (případně jemným octem).

Takto připravenou koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo. Další možností je přidat jako přílohu houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.
K dochucení nám bude stačit trocha soli, pepře, citronu a třtinového cukru.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maminčina domácí koprovka

Zpět na recept