Makový piškot s jahodami

Piškotové těsto vylepšené mákem s krémem ze zakysané smetany. Koláč je výborný s čerstvými i mraženými jahodami.


5.03x
150 min

Ingredience

těsto

4 ksvejce
0.3 lžičkyskořice
100 gcukr moučka
100 gmák
1 balenívanilkový cukr
70 ghladká mouka
100 gtuk na pečení

na ozdobu

500 gjahody

náplň

300 gjahody
4 lžícecukr moučka
1 balenívanilkový cukr
2 kelímkyzakysaná smetana
1.5 lžícecitronová šťáva
250 mlsmetana ke šlehání
1 baleníželatina v prášku

poleva

1 baleníželatina v prášku

Postup přípravy

Rozpuštěný tuk vyšleháme s vanilkovým cukrem, skořicí a 40 g moučkového cukru. Zašleháme žloutky a nakonec mouku a mák. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něj zbylý moučkový cukr. Po částech jej opatrně přidáme do těsta. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 C. Upečený piškot necháme vychladnout.

Smetanu ke šlehání vyšleháme. Zakysané smetany smícháme s vanilkovým cukrem, šlehačkou a na malé kousky pokrájenými jahodami.

50 ml vody smícháme s citronovou šťávou a želatinou. Na mírném ohni zahříváme do rozpuštění želatiny. Poté vmícháme do připravené náplně a potřeme jí makový piškot.

Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi koláč. Druhou želatinu připravíme dle návodu na obalu a rovnoměrně jí přelijeme jahody.

Makový piškot s jahodami dáme ztuhnout do lednice. Zhruba po 2 hodinách můžeme podávat.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Makový piškot s jahodami

Zpět na recept