Makovec

Náš tradiční makovec bude nejlepší, když všechny suroviny necháme před přípravou zahřát na pokojovou teplotu.


2.9891x
60 min
2×

Postup přípravy

Oddělíme žloutky do bílků. Do mísy dáme hrubou mouku s práškem do pečiva a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180 st.

Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáme žloutky a utřeme. Za stálého míchání přidáme vanilkový cukr a moučnou směs s mákem, pak vmícháme strouhanou čokoládu a vlažné mléko. Nakonec ušleháme bílky do sněhu se zbylým cukrem a opatrně vmícháme do těsta.

Dortovou nebo bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, těsto do ní naplníme. Makovec pečeme asi 40 minut a prvních 15 minut troubu neotevíráme, aby se těsto nesrazilo a nekleslo.

Po upečení necháme makovec vychladnout, vyklopíme a potřeme rozehřátou zavařeninou a po zaschnutí polijeme čokoládovou polevou, případně ozdobíme.

Foto: Vojtěch Leman
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Makovec

Zpět na recept