Makové opékance

Netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné.


2.9271x
120 min

Postup přípravy

Do trošky vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí. Přikryjeme, dáme do tepla a necháme vykynout. Mezitím si prosijeme mouku a osolíme ji. Přídáme vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vše zpracujeme na středně tuhé těsto.

Hotové těsto necháme chvilku vykynout. Z těsta tvarujeme 10 cm dlouhé válečky.
Vymastíme si plech nebo jej vyložíme pečícím papírem a klademe na něj válečky. Ty pak necháme 10 - 15 minut vykynout.

Po vykynutí pečeme válečky při mírné teplotě 170 - 190 stupňů.

Upečené válečky rozkrájíme na 2 cm dlohé kousky. Vložíme je jedné mísy. Půl litru mléka uvaříme a přelijeme jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí.
Nakonec kousky posypeme cukrem a mákem. Kdo chce, může přidat i trochu medu.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Makové opékance

Zpět na recept