Na pánvi rozehřejeme olivový olej a anglickou slaninu, nakrájenou na kostičky, osmahneme. Po chvíli přidáme hrášek a dohromady prohřejeme.
Kvalitní makarony uvaříme podle návodu na obalu.
Během vaření těstovin si připravíme žloutkovou směs. V misce rozšleháme žloutky, do kterých přilijeme asi 1 sběračku vody z vařících se těstovin a za stálého míchání přisypeme najemno nastrouhaný parmazán. Jemně opepříme a vsypeme petrželku (možno i jiné bylinky). Vzhledem k tomu, že parmazán je slaný již sám o sobě, přisolujeme jen velmi opatrně.
Makarony nescedíme úplně, ale jen tak, aby nám v hrnku ještě tak 2 - 3 dl vody zůstaly. Těstoviny i s vodou vysypeme na pánev se slaninou a společně ohřejeme. Stačí chvíle, aby větší část vody ještě zůstala v pánvi a nestihla se odpařit.
Pánev stáhneme z plotny a za stálého míchání vlíváme žloutkovou směs. Makarony se krásně obalí směsí a vznikne na nich jemná vláčná krusta - těstíčko. Nesmíme nechávat na horké pánvi příliš dlouho, žloutky by se zcela srazily.
Kdo má sýr opravdu rád, může ještě hotové makarony ala Carbonare posypat nastrouhaným parmazánem.