Pravé italské lasagne se připravují s masem jehněčím a s větším množstvím kořenové zeleniny. Ale i trochu upravené "po česku" jsou chutné.
2 stroužky | česnek |
500 g | rajče |
2 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
1 lžíce | rajčatový protlak |
3 lžíce | olivový olej |
1 ks | větší cibule |
300 g | hovězí mleté maso |
300 g | mozzarella |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
oregano | |
pepř | |
omáčka | |
60 g | máslo |
0.8 l | mléko |
100 g | parmazán |
60 g | hladká mouka |
Parmezán nastrouháme, mozzarelu nakrájíme na plátky. Rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Nadrobno je rozkrájíme. Očištěnou mrkev a petržel nastrouháme, oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme. Cibuli a česnek smažíme na rozehřátém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme. K zelenině nasypeme mleté maso, oregano a rajčatový protlak. Mícháme a smažíme, dokud se maso nezačne drolit. Přidáme rajčata a společně s masem promícháváme a dusíme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a solí. Odstavíme a necháme chladnout. Připravíme si bešamelovou omáčku: Máslo rozehřejeme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Jíšku naředíme mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Do mléka nasypeme parmazán, sůl, pepř a prohřejeme. Omáčku také odstavíme a necháme trochu prochladnout. Dno zapékacího pekáčku vymažeme máslem a zalijeme malým množstvím bešamelové omáčky. Poklademe pláty nevařených lasagní, na ně rozetřeme slabou vrstvu mletého masa se zeleninou a takto pravidelně střídáme vrstvu lasagní a masa. Každou vrstvu vždy posolíme, popepříme, můžeme ještě posypat trochou oregana a každou vrstvu polijeme bešamelovou omáčkou. Ukončíme vrstvou nevařených lasagní, kterou také mírně polijeme a rozprostřeme na ni plátky mozzarely. Pekáček překryjeme celofánem a lasagne s mletým hovězím masem pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Ke konci pečeme chvíli odkryté, bez celofánu.
Recept na lasagne s mletým masem krok za krokem
Příprava italského pokrmu z lasagní, mletého masa a bešamelové omáčky se může zdát na první pohled složitá, ale výsledek to bohatě vynahradí. Recept vás naučíme krok za krokem.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Recept na hovězí hamburger s kozím sýrem a barbecue omáčkou
Připravte si domácí hovězí hamburger podle našeho receptu krok za krokem a staňte se králem zahradní grilovačky.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena