Kyselo pro Krakonoše

Recept na tradiční krkonošské kyselo. Zkuste a uvěříte, že i Krakonoš by si pochutnal.


3.3240x
75 min
4×

Postup přípravy

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu "stát?. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené, měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme. Přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova. K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová.

Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a nechat kyselo prohřát.

Kyselo pro Krakonoše můžeme podávat. Bude ještě chutnější, když ho necháme uležet. Ke kyselu je nejlepší čerstvý chléb.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kyselo pro Krakonoše

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká