Recept na lahodný a vláčný ořechový závin ke kávě, ale užijete jej i pro nečekanou návštěvu.
těsto | |
---|---|
400 g | hladká mouka |
70 g | cukr |
70 g | máslo |
0.5 kostky | droždí |
200 ml | mléko |
2 ks | vejce L |
náplň | |
300 g | mleté ořechy |
100 g | cukr |
200 ml | mléko |
1 balíček | vanilkový cukr |
150 g | dětské kulaté piškoty |
3 lžíce | tuzemský rum |
Droždí rozmícháme v jedné části vlažného mléka, přidáme dvě lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a zbytek vlažného mléka, abychom zadělali vláčné a nelepivé těsto.
Náplň připravíme ze zahřátého mléka do kterého přisypeme cukr a mleté ořechy. Vše necháme přejít varem. Dochutíme panákem rumu a rozdrcenými piškoty, aby náplň správně zhoustla.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a pečlivě potřeme ořechovou náplní, zavineme a dáme na plech vyložený pečícím papíem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi půl hodiny.
Kynutý ořechový závin podáváme k čaji i kávě.
Řepánkový závin krok za krokem
Na podzim probíhá na polích sběr cukrové řepy. Občas po sklizni můžete narazit na zatoulané řepy, které unikly z přepravy během přemisťování. Díky tomu si doma můžete připravit lahodné dobroty. V tomto veganském receptu si užijete kombinaci řepy a máku zabalenu v kynutém těstě.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena