Kynuté řepánky s mákem

Podzimní pochoutka našich babiček a oblíbená obměna klasických buchet. Vyzkoušejte tento výborný recept!


0.00x
90 min

Ingredience

těsto

5 dkgcukr
1 špetkasůl
1 ksvejce
5 dkgmáslo
1 hrnekmléko
1 kostkadroždí
10 dkghladká mouka
40 dkgpolohrubá mouka

náplň

10 dkgcukr
0.5 hrnečkumléko
1 balíčekvanilkový cukr
30 dkgmletý mák
1 balíčekskořicový cukr
4 kscukrová řepa

na potření

1 lžícemáslo

Postup přípravy

Cukrovou řepu očistíme a okrájíme, překrojíme na čtvrtky a dáme vařit. Do mísy mezitím připravíme mletý mák s cukrem. Uvařenou řepu do této mísy s mákem a cukrem ještě za tepla nastrouháme, někdo preferuje pokrájení na kostičky. Do směsi přidáme jetě podle chuti cukr, dále pak po balíčku vanilkového a skořicového cukru. Můžeme přilít malinko teplého mléka, nebo přidat rozpuštěné máslo, aby se směs dobře spojila. Z obvyklých ingrediencí vypracujeme hladké těsto,které by nemělo být příliš tuhé, mělo by být vláčné a stále trochu lepit. Vzniklý bochánek těsta si v míse posypeme trochou mouky, přikryjeme jej utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí balíme náplň do těsta, na rozdíl od klasických buchet však balíme pokud možno tak, aby každý bochánek byl hodně naplněn směsí řepy s mákem a těsta zůstala jen tenčí vrstva. Řepánky dáme na plech, necháme opět chvilku kynout a nepotírané pečeme cca na 150 - 180 °C dozlatova. Teprve po vyndání z trouby můžeme řepánky s mákem potřít změklým máslem, řepánky tak dostanou krásný lesk.

10+1 otázek: Droždí a kynuté těsto

Vůně čerstvě upečeného chleba dokáže podtrhnout kouzlo každého domova. Pečivo je pro mnohé z nás něčím, bez čeho si nedokážeme život představit. Jak vlastně kynutí či kypření funguje? A co všechno můžeme v kuchyni použít?

10+1

Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?

Při přípravě kynutých těst je droždí nezbytnou ingrediencí. Máte doma čerstvé či sušené droždí? Nevíte si rady, jak připravit kvásek a kolikrát máte nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.

Droždí:

user-icon

autor Veronika

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kynuté řepánky s mákem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena