Kynuté řepánky s mákem

Podzimní pochoutka našich babiček a oblíbená obměna klasických buchet. Vyzkoušejte tento výborný recept!


0.00x
90 min

Postup přípravy

Cukrovou řepu očistíme a okrájíme, překrojíme na čtvrtky a dáme vařit. Do mísy mezitím připravíme mletý mák s cukrem. Uvařenou řepu do této mísy s mákem a cukrem ještě za tepla nastrouháme, někdo preferuje pokrájení na kostičky. Do směsi přidáme jetě podle chuti cukr, dále pak po balíčku vanilkového a skořicového cukru. Můžeme přilít malinko teplého mléka, nebo přidat rozpuštěné máslo, aby se směs dobře spojila.

Z obvyklých ingrediencí vypracujeme hladké těsto,které by nemělo být příliš tuhé, mělo by být vláčné a stále trochu lepit. Vzniklý bochánek těsta si v míse posypeme trochou mouky, přikryjeme jej utěrkou a dáme do tepla vykynout.

Po vykynutí balíme náplň do těsta, na rozdíl od klasických buchet však balíme pokud možno tak, aby každý bochánek byl hodně naplněn směsí řepy s mákem a těsta zůstala jen tenčí vrstva.

Řepánky dáme na plech, necháme opět chvilku kynout a nepotírané pečeme cca na 150 - 180 °C dozlatova.

Teprve po vyndání z trouby můžeme řepánky s mákem potřít změklým máslem, řepánky tak dostanou krásný lesk.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynuté řepánky s mákem

Zpět na recept