Staročeské řepánky z Polabí

Tak už se u nás na polích zase kupí řepa. Co to znamená? Přece nejvyšší čas na řepánky!


5.04x
120 min

Postup přípravy

Připravíme si obvyklým způsobem kvásek a necháme jej vykynout. Poté ze všech uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme ještě chvíli na teplém místě kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Oloupanou a nastrouhanou řepu podusíme na másle doměkka, uvaříme v mléce umletý mák, přidáme vanilkový cukr, cukr krupici, změklé máslo a podle chuti mletou skořici. Mícháme, přidáme řepu, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Mícháme, až směs dobře zhoustne.

Z vykynutého těsta si pak připravíme bochánky, které plníme připravenou náplní. Řepánky pečlivě zabalíme.

Řepánky přendáme na plech těsně vedle sebe a potíráme vajíčkem rozkvedlaným s mlékem. Na pekáč o klasické velikosti se vejde asi 12 bochánků, pečeme asi 40 - 50 minut (podle zkušeností s vlastní troubou).

Staročeské řepánky z Polabí podáváme vychladlé a sypané moučkovým cukrem. K této skvělé podzimní pochoutce se hodí dobrá káva i čaj, pro děti pak nejlépe kakao pro zahřátí.

Poznámka: Řepánky mohou vypadat jako klasické buchty, někde jsou to však spíš menší bochánky s větším množstvím náplně. Tyto detaily ovšem záleží na vás.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeské řepánky z Polabí

Zpět na recept