Středně velký květák očistíme a rozdělíme na růžičky. V osolené vodě uvaříme doměkka, potom květák scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme sýr, postačí méně tučný eidam. Petrželku nasekáme najemno, případně použijeme sušenou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh. Květák v hrnci rozšťoucháme na velmi drobné kousky, přidáme žloutky a pořádně promícháme. Přidáme sýr, strouhanku podle potřeby, sůl a veškeré koření a bylinky. Nakonec přimícháme bílky a můžeme tvarovat. Ze směsi tvoříme menší květákovo-sýrové karbanátky, které těsně před smažením obalíme ve strouhance. Karbanátky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Květákovo-sýrové karbanátky podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší jako hlavní chod. Jsou dobré i studené jako chuťovka. Příjemně je doplní okurkový salát nebo sterilovaná okurka.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena