V míse smícháme 300 g celozrnné žitné mouky, kvásek, vodu a vytvoříme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou či fólií a necháme stát minimálně 4 hodiny. Jakmile těsto nakyne, přidáme sůl, semínka, koření a zbylou mouku. Důkladně propracujeme a přemístíme na pomoučněný vál. Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části rozválíme váleček a následně jej pomocí nože rozdělíme zhruba na 7 stejně velkých kousků. Každý kousek těsta zpracujeme v rukách na bochánek. Těsto je dost lepivé, proto si ruce předem pomoučíme a podle potřeby mouku doplňujeme.
Bochánky z kváskového těsta vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je olivovým olejem a necháme je další hodinu opět kynout. Prvních 15 minut je pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Poté teplotu a snížíme na 170 °C a pečeme zhruba dalších 30 - 40 minut podle velikosti bochánků. Kváskové pečivo necháme vychladnout na mřížce a skladujeme zabalené v utěrce. Kváskové pečivo podáváme podle chuti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?

Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.

Autor:Hanka

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena