Kváskové pečivo

Kváskové pečivo je na přípravu náročnější, ale pokud si na recept vyhradíte čas, zjistíte, že tak náročné to zase není.


3.02x

Ingredience

0.8 lžícesůl
350 gkvásek
1 lžícemletý kmín
400 gcelozrnná žitná mouka
250 gžitná chlebová mouka

podle chuti

koriandr
sezamové semínko
slunečnicové semínko
lněné semínko

na potření

olivový olej

Postup přípravy

V míse smícháme 300 g celozrnné žitné mouky, kvásek, vodu a vytvoříme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou či fólií a necháme stát minimálně 4 hodiny. Jakmile těsto nakyne, přidáme sůl, semínka, koření a zbylou mouku. Důkladně propracujeme a přemístíme na pomoučněný vál. Těsto rozdělíme na 2 části. Z každé části rozválíme váleček a následně jej pomocí nože rozdělíme zhruba na 7 stejně velkých kousků. Každý kousek těsta zpracujeme v rukách na bochánek. Těsto je dost lepivé, proto si ruce předem pomoučíme a podle potřeby mouku doplňujeme. Bochánky z kváskového těsta vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je olivovým olejem a necháme je další hodinu opět kynout. Prvních 15 minut je pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Poté teplotu a snížíme na 170 °C a pečeme zhruba dalších 30 - 40 minut podle velikosti bochánků. Kváskové pečivo necháme vychladnout na mřížce a skladujeme zabalené v utěrce. Podáváme podle chuti.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kváskové pečivo

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena