Krkonošské kváskové kyselo

U sestry v Krkonoších jsme jedli tradiční kyselo a bylo skvělé.


0.00x
60 min

Postup přípravy

Chlebový kvásek (koupíte ho v pekárnách nebo ho v některých obchodech mají mražený) namočíme do 1/2 l studené vody a necháme rozpustit. Pak pořádně prokvedláme, aby nebyly hrudky.

V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody, vhodíme do něj sušené houby a vaříme cca 15 - 20 minut. Pak stáhneme teplotu pod hrncem, vlijeme kvásek a pořádně promícháme. Polévka nesmí prudce vařit, spíš jen probublávat, zase cca 20 minut.

Mezitím si na másle a cibulce osmahneme vajíčka, hotovou vaječinu pak dáme do polévky a ještě pár minut provaříme. Někdo vajíčka jen klasicky rozvaří přímo v polévce, jiný dává do polévky vajíčka natvrdo, nasekané na drobné kousíčky, my dáváme vaječinu.

Teď už jen krkonošské kváskové kyselo dochutíme solí a kmínem. Kdo chce, přidá i pepř, ale ten v dřívějších dobách nebýval v krkonošských chalupách často k mání, takže do klasického kysela nepatří.
user-icon

autor MirekVlcek


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Krkonošské kváskové kyselo

Zpět na recept