4 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
1 lžička | sůl | |
20 g | máslo | |
6-8 ks | brambory | |
0.5 lžičky | kmín | |
2 ks | šalotka | |
1.5 l | zeleninový vývar | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
0.3 lžičky | mletý barevný pepř | |
2 lžíce | sušená zeleninová směs | |
1 lžička | koření Horalka | |
1 lžíce | chia semínka | |
2 lžíce | sušené lahůdkové droždí |
Středně velké brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli šalotku oloupeme a nakrájíme nahrubo, oloupaný česnek pouze rozkrojíme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej s máslem, vsypeme šalotku a orestujeme. Poté přidáme česnek, necháme rozvonět, zasypeme mletou sladkou paprikou a krátce orestujeme. Ihned zalijeme vodou či zeleninovým vývarem, přidáme sůl, kmín, pepř, sušenou zeleninovou směs (ze zdravé výživy), koření Horalka a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme a vaříme asi 15 minut do změknutí brambor. Poté bramborovou polévku necháme trochu zchladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a dochutíme. Já k dochucení bramboračky používám sušené lahůdkové droždí, podle potřeby ještě dosolíme a dopepříme. Nakonec do bramborové polévky vsypeme chia semínka a promícháme. Krémovou bramboračku podáváme horkou s čerstvým chlebem.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena