6 stroužků | česnek | |
750 g | brambory | |
3 lžíce | sádlo | |
1 ks | pórek | |
1 ks | velká cibule | |
1-1 l | zeleninový vývar | |
300 g | kořenová zelenina | |
50 g | ječné kroupy | |
podle chuti | ||
---|---|---|
6 lžic | masité škvarky Rillettes |
Kroupy připravíme podle návodu na obalu a necháme okapat. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka. Oloupanou cibuli a česnek jemně usekáme. Na sádle necháme zpěnit cibuli s česnekem, přidáme kmín, kořenovou zeleninu a pórek a asi 5 minut restujeme. Pak k opečené zelenině vmícháme nakrájené brambory, vše podlijeme vývarem a zvolna uvaříme doměkka. Tyčovým mixerem polévku rozmělníme dohladka a podle chuti dosolíme a opepříme. Nakonec vmícháme okapané kroupy a dostatečně prohřejeme. Bramborovou polévku s kroupami rozdělíme na porce, ozdobíme lžící masitých škvarků, podle chuti opepříme a podáváme s pečivem.
(doba přípravy 45 min)
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena