Králík plněný voňavými hruškami

Při nevhodném počasí moje babička česala nedozrálé hrušky a uložila je do sena pro králíky. Voňavé hrušky jsem použil jako náplň do králíka.


3.0106x
75 min
1×

Postup přípravy

Téměř zralé hrušky by měly být ve voňavém senu nejméně měsíc.

Králíka o hmotnosti do 2 kg podle potřeby očistíme, omyjeme, osušíme a zevnitř nasolíme. Hrušky zbavíme stopek, jádřinců a neloupané je nakrájíme asi 1cm široké měsíčky.

Zeleninové kostky povaříme v 1litru vody. Připravíme si tak zeleninový vývar na podlití. Během vaření naplníme břišní dutinu králíka hruškami a uzavřeme ji. Vejce lehce rozšleháme a okořeníme pepřem, chilli a vlijeme olej.

Králíka vložíme do pekáče nebo nádoby odpovídající velikosti a pořádně jej potřeme kořeněným vejcem. Přilijeme bujon, přiklopíme a králíka necháme uležet nejlépe přes noc.

Druhý den naloženého králíka pečeme. Ideální je římský hrnec, který nezapomeneme předem namočit. Můžeme ale použít i klasický kovový pekáč s víkem. Pekáč s králíkem, králíka je nutno dát hřbetem nahoru, vložíme do trouby, kterou nepředehříváme. Pouze nastavíme na 160 °C. Při pečení podléváme, neobracíme. Pokud pečeme v římském hrnci, není třeba podlévat. Po asi 50 - 60 minutách králíka plněného voňavými hruškami zkontrolujeme.

Králíka plněného voňavými hruškami naporcujeme a servírujeme horkého. Vypečenou šťávu můžeme lehce zahustit. Králíka podáváme s bramborovou kaší, brambory nebo klidně i s knedlíkem. Záleží na chuti.
user-icon

autor doktor no


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Králík plněný voňavými hruškami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.