Vaření.czReceptyKráličí stehna na tymiánu a rozmarýnu v máslovo-vínové omáčce

Králičí stehna na tymiánu a rozmarýnu v máslovo-vínové omáčce

Osvědčený recept na velmi chutně a jednoduše upravené králičí maso.


2.919x
45 min
1×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
2 lžícemáslo
1 kscitron
2 lžíceolivový olej
200 mlsuché bílé víno
2 větvičkyčerstvý tymián
2 větvičkyčerstvý rozmarýn
2 kskráličí stehno

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Králika naporcujeme, jednotlivé díly odblaníme, omyjeme a osušíme. Nastrouháme kůru z citronu a vymačkáme z něj šťávu. Stehna vydatně osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, polijeme citronovou šťávou a necháme chvíli odpočinout. Ostatní části králíka odložíme do mrazáku na jiné použití. Troubu rozehřejeme na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Česnek očistíme a stroužky rozetřeme nožem. Brambory očistíme, pokrájíme na menší kusy a vložíme do studené vody. Čerstvý tymián a rozmarýn omyjeme a osušíme. Na desku natrháme lístky tymiánu a přidáme nadrobno posekaný rozmarýn. Králičí stehna jemně polijeme olejem a vyválíme v připravených bylinkách. V hluboké pánvi s odnímatelnou rukojetí na rozehřátém oleji na nejvyšším plameni na hořáku zprudka opečeme králičí stehna z obou stran (asi 3 až 4 minuty). V polovině pečení posypeme stehna z obou stran nastrouhanou citronovou kůrou, poté na stehna rozdrobíme asi 1 lžičku čerstvého másla. V poslední minutě opékání přidáme rozetřené stroužky česneku, přilijeme suché bílé víno (Sauvignon blanca) a asi 1 až 2 minuty zprudka povaříme. Víno necháme jen pořádně zasyčet a přihodíme scezené brambory. Pánev s králičími stehny vložíme do předehřáté trouby a dopékáme doměkka - asi 35 až 40 minut. Když pánev vybereme z trouby, na králičí stehna rozdrobíme ještě jednu lžíci čerstvého másla, necháme rozpustit zbytkovým teplem, ale nemícháme, jen pánví zlehka potřeseme, aby se máslo spojilo s vínovou omáčkou. Hotová králičí stehna podáváme horká s brambory, které se spolu s nimi upekly. Jde o velmi chutné jemné králičí maso na bylinkách, voňavé po česneku a svěží po citronu v lahodné máslovo-vínové omáčce. Králičí stehna na tymiánu a rozmarýnu v máslovo-vínové omáčce - to je skutečná pochoutka na nedělním stole.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Králičí stehna na tymiánu a rozmarýnu v máslovo-vínové omáčce

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena