Kořeněná čočka

Recept na originální čočku "nakyselo" s kořením, smetanou a šunkovo-cibulovou směsí. Vegetariáni mohou šunku klidně vypustit nebo nahradit sójovým granulátem.


3.1202x
60 min
1×

Postup přípravy

Cibule oloupeme a nasekáme na menší kousky. Šunku nakrájíme na kostičky.

V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm jen zvolna zesklovatíme. Nesmažíme ji zprudka jinak zhořkne. Pak přidáme šunku a přidáme teplotu. Restujeme dozlatova. Do varné konvice dáme vařit vodu po rysku max. Směs z hrnce vyndáme a uložíme do tepla.

Do hrnce nebo remosky po směsi vsypeme čočku a dáme na maximální možnou teplotu. Jakmile se uvaří voda, čočku jí zalijeme (asi jen 2 cm nad čočku). Voda musí být horká. Hodně to urychlí dobu vaření. Čočku bez kořenění a solení dusíme pod poklicí doměkka. Podle potřeby podléváme.

Mezitím vsypeme do hmoždíře veškeré koření - steakové, grilovací, vegetu a pepř a vše utlučeme v jemnou kořenící směs. V troše vody si zatím rozkvedláme mouku na zahuštění. Vejce si postupně rozklepneme a jen lehce rozšleháme.

Do měkké čočky přidáme masový bujon a připravenou kořenící směs a necháme ještě asi 10 minut provařit. Pak čočku zahustíme připravenou moukou a okořeníme majoránkou (nemusíme). Nakonec vmícháme vejce a vaříme, dokud nebude mít čočka správně hustou konzistenci. Podle chuti můžeme čočku okyselit octem. Lze i na talíři.

Hotovou čočku servírujeme na mělký talíř. Doprostřed každého talíře dáme lžíci nebo dvě zakysané smetany a nakonec zasypeme šunkovou směsí. Ihned podáváme, aby se smetana moc nerozpustila.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kořeněná čočka

Zpět na recept