Vynikající lehký piškotový koláč s krémem a čerstvými jahodami.
Hodnocení
3.2
/ 5 (114x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Těsto
Olej1 lžíce
Vejce4 ks
Kypřicí prášek do pečiva1/3 lžičky
Cukr moučka130 g
Polohrubá mouka150 g
Horká voda1 lžíce
Na ozdobu
Jahody500 g
Máta2 snítky
Lupínky mandlí2 lžíce
Krém
Cukr moučka80 g
Vanilkový cukr1 ks
Měkký tvaroh250 g
Máslo120 g
Postup přípravy
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme se 2 lžícemi cukru v tuhý sníh. Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a za stálého šlehání k nim postupně přidáváme olej a lžíci horké vody. Šleháme důkladně, až vznikne hustá pěna. Pak postupně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh. Máslo necháme změknout.
Plech vymažeme tukem a vysypeme ho moukou. Těsto nalijeme na plech a rozetřeme. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme ho dorůžova. Upečenou placku necháme na plechu vychladnout.
Mezitím z másla, tvarohu, moučkového a vanilkového cukru ušleháme hladký krém. Vychladlý korpus krémem potřeme a necháme minimálně 30 minut ztuhnout v lednici.
Jahody a mátu omyjeme. Jahody podélně překrojíme na širší plátky a urovnáme na připravený ztuhlý koláč. Mírně je přitiskneme. Nakonec je ozdobíme plátky mandlí a lístky máty.
Vychlazený koláč podáváme.
pekla jsem na 170 - horkovzduch (dobu jsem nehlídala - u piškotu se stačí řídit barvou
Jana Machalová
doba pečení
Chtěla bych jen říct, že autorka v předschválené verzi receptu uvádí, že doba pečení je 10 minut a neuvádí teplotu pečení. Pokud budete tento recept připravovat dřív než já, napište prosím, jestli je doba pečení opravdu jen 10 minut nebo je delší. Díky.