Klasický pampeliškový med

Recept na výborný med z květů pampelišek.


4.316x
150 min
3×

Postup přípravy

Na 1 dávku (asi 3 velké sklenice) pampeliškového medu si nasbíráme 400 ks plně rozvinutých pampeliškových květů. Květy pampelišek dobře opereme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků. Citrony omyjeme a nakrájíme na hrubší kolečka.

Pampelišky vložíme do velkého hrnce, přidáme citrony a zalijeme vodou. Směs přivedeme k varu a od té doby vaříme 15 - 20 minut. Poté stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Pampeliškový vývar necháme 12 - 24 hodin odležet.

Následující den přecedíme vývar s květy přes plátýnko. Přisypeme krupicový cukr. Oslazený pampeliškový vývar dáme na plotnu a vaříme za častého míchání asi 1,5 hodiny, dokud se nezačne táhnout jako med. Během vaření pampeliškového medu sesbíráváme (podle potřeby) pěnu.

Po delším vaření můžeme zkusit dát lžičku horkého medu na talířek, nechat vychladnout a ověřit si tak jeho hustotu.

Hustý pampeliškový med odstavíme z tepla a necháme jen trochu vychladnout. Poté pampeliškový med plníme do čistých sklenic. Nezavařujeme!

Klasický pampeliškový med používáme jako každý jiný druh sladidla.

Dnes jsme si připravili základní recept na med z pampelišek. Voňavější bude po přidání pomerančových plátků, lístků meduňky či kopřivy. Další možností je přidat koření - hřebíček, badyán, lusk vanilky apod. Zdravější bude při použití třtinového cukru či fruktózy, někdo přidává lžičku kyseliny citronové.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasický pampeliškový med

Zpět na recept