Klasický pampeliškový med

Recept na výborný med z květů pampelišek.


4.316x
150 min
3×

Postup přípravy

Na 1 dávku (asi 3 velké sklenice) pampeliškového medu si nasbíráme 400 ks plně rozvinutých pampeliškových květů. Květy pampelišek dobře opereme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků. Citrony omyjeme a nakrájíme na hrubší kolečka. Pampelišky vložíme do velkého hrnce, přidáme citrony a zalijeme vodou. Směs přivedeme k varu a od té doby vaříme 15 - 20 minut. Poté stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Pampeliškový vývar necháme 12 - 24 hodin odležet. Následující den přecedíme vývar s květy přes plátýnko. Přisypeme krupicový cukr. Oslazený pampeliškový vývar dáme na plotnu a vaříme za častého míchání asi 1,5 hodiny, dokud se nezačne táhnout jako med. Během vaření pampeliškového medu sesbíráváme (podle potřeby) pěnu. Po delším vaření můžeme zkusit dát lžičku horkého medu na talířek, nechat vychladnout a ověřit si tak jeho hustotu. Hustý pampeliškový med odstavíme z tepla a necháme jen trochu vychladnout. Poté pampeliškový med plníme do čistých sklenic. Nezavařujeme! Klasický pampeliškový med používáme jako každý jiný druh sladidla. Dnes jsme si připravili základní recept na med z pampelišek. Voňavější bude po přidání pomerančových plátků, lístků meduňky či kopřivy. Další možností je přidat koření - hřebíček, badyán, lusk vanilky apod. Zdravější bude při použití třtinového cukru či fruktózy, někdo přidává lžičku kyseliny citronové.


Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku


Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.


Jarní


Kopřiva dvoudomá - léčivá rostlina, ne plevel


Léčivé rostliny jsou nejstarší a zároveň nejmodernější léčivé prostředky pro člověka i zvířata. Kopřivu dvoudomou mnozí z nás považují za nepříjemný plevel, ale bylinkáři na ni nedají dopustit. Již za druhé světové války si vojáci obkládali rány lístky kopřiv, aby chlorofyl v nich obsažený urychlil jejich hojení.


Kopřiva


Kopřivový sirup


(doba přípravy 60 min)


Kopřivový

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasický pampeliškový med

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.